Lyckad premiär för Motala jobb- & kompetensmässa

Kön ringlade lång när dörren till Lokverkstan öppnades. Totalt kom drygt 650 personer och besökte den första upplagan av Motala jobb- & kompetensmässa på onsdagsförmiddagen – som kan sammanfattas som lyckad och uppskattad, både av besökare och utställare.
– Det blev en fantastisk uppslutning bland besökarna, och vi såg också vilka otroliga företag och utbildningsenheter det finns. Och vilket engagemang hos utställarna! säger Tess Madeling, projektledare på Tillväxt Motala.

Folk går omkring på Motala jobb- & kompetensmässa i Lokverkstan.
Foto: Alfred Rombo/Play Event & Reklam
Folk går omkring på Motala jobb- & kompetensmässa i Lokverkstan.

Drygt 50 utställare fanns på plats när vi för första gången arrangerade Motala jobb- & kompetensmässa. Tillsammans täckte de in ett brett område av arbetsgivare, rekryteringsbolag och utbildningssamordnare; alla med Motala som gemensam nämnare.
– Det är väldigt roligt att kunna gå runt och träffa arbetsgivare som finns i Motala. Jag söker jobb och det är kul att kunna träffa dem som jag skickat en ansökan till, sa besökaren Jenny som tyckte att mässan var ett bra initiativ.

Även bland besökarna var spannet brett; från elever som väntar på att ta studenten till arbetssökande med stor arbetslivserfarenhet. Och just det personliga mötet var viktigt för både besökare och utställare.
– Det ger mycket att få ett ansikte på den som söker, säger Anneli Axelsson på Swedbank som upplevde att hon träffat flera potentiellt framtida anställda:
– Vi vill gärna hitta dem som vill stanna kvar i området, det finns stora möjligheter att utvecklas inom företaget om man vill vara kvar.

Besökarnas frågor var många och det fanns ett stort intresse för att veta mer om företagen.
– Flera har en tanke om att de vill jobba med hemtjänst och tror att de vet ungefär vad det innebär. Men när vi träffas såhär kan man förklara lite mer; om skillnaden mot att jobba på ett boende och vad som krävs, förklarar Patrick på Attendo.

Även hos Polisen upplevde man att det fanns ett stort intresse, framför allt från unga kvinnor. Frågorna gällde också ganska specifika saker; som hur man når en viss position inom polisen eller vad som krävs för att kunna jobba på Nationellt forensiskt centrum.

Totalt besöktes mässan av cirka 650 besökare – något som projektledarna Annelie Niklasson och Tess Madeling är väldigt nöjda med.
– Den blev över förväntan och det är fantastiskt att känna det när man börjar med ett blankt papper! Det blev en fantastisk uppslutning bland besökarna, och vi såg också vilka otroliga företag och utbildningsenheter det finns. Och vilket engagemang hos utställarna! Det var en maffig känsla att se och höra surret inne i Lokverkstan, säger Tess Madeling.

Annelie Niklasson håller med:
– Jag har bara mötts av positiva kommentarer från utställare och det är superkul! Det är inte lite utan att man känner sig lite stolt över att få vara en del av Tillväxt Motala och att vi levererar något som gynnar Motalas näringsliv och förhoppningsvis skapar kontakter som leder till anställning.

Nu väntar en utvärdering för att se vad som kan skruvas på inför nästa års mässa.
– Vi vet behovet men kämpar mot vår största konkurrent, TID. Det finns en kompetensbrist inom många områden idag och vi hoppas få fler att förstå vilket bra forum det här är, säger Tess.
– Nästa år hoppas jag att vi kan nå maxantalet på 70 utställare, säger Annelie.

 

Missa inte heller Motala & Vadstena Tidnings rapportering från mässan.

Text: Ida Norinder

Publicerad: 12 oktober 2023
Senast uppdaterad: 12 oktober 2023

Arrangör

TAG_BLUE_Tillvaxt_rek_new

Partner